RELLOTGE LUNISOLAR DE F. CLARÀ

 El gener del 2012, a la seu de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, va tenir lloc la presentació del rellotge lunisolar en memòria del soci d'aquesta entitat, Daniel Sampedro. L'acte es va complementar amb una exposició de les maquetes de rellotges de sol del nostre soci Francesc Clarà, autor del citat rellotge lunisolar.

El 18 de juny d'aquell mateix any, el rellotge va quedar instal·lat al Camp d'Observatoris que l'Agrupació Astronòmica de Sabadell té al Montsec, a Àger, comarca de la Noguera, indret per al qual havia estat dissenyat. 

 

 

Tanmateix, per assegurar-ne el correcte funcionament, faltava comprovar directament sobre el terreny la seva correcta orientació respecte la Meridiana, així com la inclinació respecte la Polar. Per fer-ho, era convenient trobar un dia de sol i una nit de lluna plena. Després d'haver-ho hagut d'anul·lar dues vegades a causa dels núvols o del mal temps, els dies 22 i 23 del passat mes de juliol, això es va poder dur a terme per Francesc Clarà, autor del rellotge, amb la col·laboració del Sr. Vicenç Ferrando, promotor de l’idea, i tres socis més de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, un dels quals, en Lluís Tomás, també soci de la SCG. 

 

Enhorabona als promotors de la idea i a en Francesc Clarà, autor del nou rellotge lunisolar!

Temps Universal

El Temps Universal Coordinat, o UTC, és la zona horària de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les altres zones horàries del món. És el successor del GMT (Greenwich Mean Time: Temps mitjà de l'observatori de Greenwich, a Londres) encara que col·loquialment algunes vegades se l'anomena així.

Expedició al Pol Sud

Us acostem algunes de les imatges de l'expedició

pol1 t