Skip to main content

Escafé de Guissona

Guissona, denominada Iesso pels ibers i els romans, té un passat que es remunta a temps prehistòrics. A la vil·la romana de "La Malesa" situada a Florejacs, prop de Guissona, s'hi va trobar fa uns trenta anys un escafé romà que actualment es pot veure exposat en el museu municipal d'aquesta ciutat.

s_guissona.jpg

El rellotge, que mesura 30 x 34 x 18 cm, presenta un aspecte bastant diferent dels dos anteriorment esmentats ja que el material en el qual està buidat és d'una estructura més fina que el marès i sembla més aviat de marbre o d'alabastre. El peu té forma d'arc i un fragment de l'hemisferi, que temps enrere estava trencat, ara està enganxat al seu lloc.

La realització, que a primera vista es veu més ricament treballada que en els rellotges precedents, és d'una factura tècnica de menor qualitat. En efecte, la concavitat de les hores no se'n pot dir aquí ni tan sols hemisferi ja que el perfil excavat correspon més aviat a un con o a un cilindre que a una esfera.

Les línies horàries estan molt irregularment distribuïdes, essent, per exemple, l'arc de l'hora sisena casi el doble de gran que el de l'hora setena. Aquestes hores que estan situades a ambdós costats de la línia vertical haurien de ser de la mateixa amplada i simètriques. Hi ha un arc semicircular prop del peu del gnòmon que recorda la forma i col·locació del cercle corresponent al solstici d'hivern encara que aquí més aviat es tracta d'un ornament sense cap utilitat pràctica.